onsdag 22. desember 2010

litt julepynt........

er kommet på plass i huset vårt.
julegavene er pakket inn og har fått merkelapper på

 Lillejulaften skal treet pyntes og de siste nissene og englene på plass
men...idag er det bittelillejulaften, så kanskje.......


søte små trommer og bamser fant jeg hos Pinocchio
kjempekoselige


gleder meg som et barn 
hele familien skal samles hos Espen, Linda og minsteprinsen Martin
på landet
der hvor den hvite koselige porten alltid står åpen
-
det er nesten litt rart å skulle dra til barna julaften
det er et lite vendepunkt....
slike små endringer som skjer nesten uten at man merker det

det er kos å pynte til jul

imorgen er det levering av gaver og så skal det
tennes lys på gravene til
mor og far
det er både vakkert og litt trist å besøke gravene til våre kjære
så fint å se lysene som er tent overalt i den hvite sneen
og hver stein er som en bok
der hver og en perm inneholder en
spennende historie.

småfuglene må få litt mer å spise ser jeg, kanskje det er det den prøver å si
denne lille kjøttmeisen som titter inn
og kakker på vinduet
-
venter på han far skal komme hjem
lage oss noe godt å spise
og kanskje......
pynte juletreet
<3


-  ha en fin bittelillejulaften  -








fredag 10. desember 2010

7 sorter......

blir det kanskje...
er i alle fall i full gang, er hjemme pga ryggen og har tid i massevis
og når det beste for meg er å stå rett opp og ned, så passet det ganske bra
med julebakst

DELFIAKAKE - KRUMKAKER - SKRULL - SANDKAKER - BERLINERKRANSER

De unge er så glad i delfiakake, så det er et must å ha på bordet
hvert år.
Sandkakeformene er arvet av "bestemor" Ane - kjempestas
å kunne ta de i bruk
De er laget ved Florvåg bruk, 30 stk og kostet 10,50
Lurer på hva de hadde kostet idag:)
...............

Her er oppskriftene jeg har brukt
og er kjempegode

Delfiakake
2 1/2 pl. kokesjokolade
4 ss sterk kaffe
1 pl delfiafett
2 egg
2-3 ss sukker
1/2 pk Per kjeks
1 pose seigmenner/seigtopper 
Smelt sjokoladen sammen med kaffen ved svak varme, smelt delfiafettet ved svak varme
visp eggedosis av egg og sukker, tilsett sjokoladen og visp godt
tilsett avkjølt delfiafett, litt om gangen, visp godt til en jevn og fin røre
legg lagvis i formen sammen med kjeks og seigmenner
seigtopper på toppen
putt i frysen

Krumkaker
125 g smør
125 g sukker
125 g hvetemel
4 egg
2 dl vann
litt vaniljesukker
visp eggedosis, rør i smeltet smør
tilsett vann og siktet mel

Skrull
Samme som krumkaker
men kaken rulles enkelt og greit
på en tynn stokk

Berlinerkranser
2 eggeplommer, hardkokte
2 eggeplommer, rå
125 g sukker
250 g meierismør
300 g hvetemel
Pynt: 1 eggehvite, perlesukker
Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå. Tilsette sukker og visp godt. Bland vekselsvis i romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen. Trill den ut i tynne pølser. Form som kranser. Legg på bakepapir, pensle med eggehvite og dryss på perlesukker.
stekes 180 grader ca 10 minutter.

Sandkaker
200 g smør
180 g sukker
1 egg
75 g hakkede mandler
ca 300 g hvetemel
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg og mandler, sikt på hvetemel og arbeid deigen jevn. La den hvile en time.
Smør sandkakeformerne og trykk deigen ut i formene. Ta så mye deig at formen ikke syns gjennom.
Stekes på nederste rille ved 185 grader ca 20 minutter.
Avkjøl og ta kakene ut av formene ved å banke lett på formen på en skjærefjøl.


- Lykke til -

onsdag 1. desember 2010

ro og stillhet..............

     og deilige dager på landet hos Camilla og Kåre.
Gjesterommet så koselig og senga himmelsk, nesten synd å sovne så fort...
kunne talt stjerner hele natten......
hadde glemt hvor mørk natta kan være, uten gatelys og herlig stille
bare suset fra sjøen og trærne,
tusle ned til frokost, det knitrer i ovnen, varmt og godt
og bare sette seg til bords
-
Håper roen har satt seg godt fast i kropp og sjel
for det trengs når man nærmer seg byen
i denne førjulstida

ønsker alle en fin advent
- og gode stunder -